Σχεδιασμός διάδρασης : κρίσιμα ζητήματα - Τσικούδη, Όλγα
[Οι εξελίξεις που σημειώνονται στους τομείς της πληροφορικής & της τεχνολογίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σηματοδοτούν την άφιξη της ψηφιακής εποχής και την επακόλουθη μεταβολή της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πρακτικής, καθώς τώρα αναδύεται μια νέα διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ο σχεδιασμός διάδρασης. Σ'αυτήν την εργασία, επιχειρείται αρχικά η προσέγγιση της έννοιας της διάδρασης/αλληλεπίδρασης και των δικτύων αλληλεπίδρασης, τα νέα πεδία έρευνας που εμφανίζονται στο σχεδιασμό και τα διαδραστικά περιβάλλοντα. Παρουσιάζονται υλοποιημένα παραδείγματα που βοηθούν στην κατανόηση των παραπάνω εννοιών και οδηγούν στην εμφάνιση προβληματισμών, κρίσιμων στο αρχικό αυτό στάδιο εφαρμογής. Τα ζητήματα που αναλύονται αφορούν στην έννοια του χρήστη των διαδραστικών χώρων και της εμπειρίας που διαμορφώνει, καθώς και τη νέα διάσταση του συλλογικού χρήστη, το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και αντιμετώπισης του χρήστη ως μέλος ευρύτερων ομάδων, τον επαναπροσδιορισμό των ορίων δημόσιου-ιδιωτικού χώρου και την επανεμφάνιση της έννοιας των 'κοινών' τόπων..]