Ο κύκλος ζωής των κτιρίων ως καθοριστική παράμετρος της βιώσιμης αρχιτεκτονικής - Ανθίμου, Έλενα
[Μέσα από τη διάλεξή μας αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε οι μελλοντικές κοινωνίες να διαθέτουν τουλάχιστον τα ίδια οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά κεφάλαια με τις σημερινές γενιές. Ο συμβατικός τρόπος προσέγγισης του σχεδιασμού του δομημένου χώρου αφορούσε κυρίως μεμονωμένες φάσεις του, κυρίως τη φάση της λειτουργίας του, παρακάμπτοντας τις επιπτώσεις των φάσεων της ανέγερσης και του τέλους ζωής του κτιρίου. Ο στόχος, λοιπόν, της εργασίας είναι η προσέγγιση ενός συνολικού σχεδιασμού που να περιλαμβάνει όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του κτιρίου, ώστε να διασφαλίζεται πως κάθε επιλογή είναι συμβατή με την επίτευξη της βιωσιμότητας. Η ένταξη στο σχεδιασμό της λογικής ενός κλειστού βρόγχου σχετίζεται με τα ενεργειακά οφέλη που αφορούν το κτίριο ως σύνολο αλλά και τα επιμέρους τμήματά του. Η έννοια της βιωσιμότητας συνδέεται με τη λογική αυτή διότι η λειτουργία των κλειστών βρόγχων περιλαμβάνει τις έννοιες της ανακύκλωσης και της επανάχρησης. Τα κτίρια είναι τα προϊόντα του ανθρώπου με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και επομένως ο βιώσιμος..]