Το διπλό αίνιγμα : Τζόρτζιο ντε Κίρικο και Δημήτρης Πικιώνης - Λύμπουρα, Θεοδώρα
[Η εργασία αποτελεί μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης ενός κρυμμένου νοήματος. Κινείται γύρω από την προβληματική της έννοιας τους αινίγματος, στο έργο του Δημήτρη Πικιώνη και του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Η τυχαία συνάντηση των δύο καλλιτεχνών στο Παρίσι το 1912 αποτέλεσε το έναυσμα για την κοινή τους μελέτη. Το ερώτημα δεν ήταν σχηματισμένο από την αρχή και η έρευνα πήρε τη μορφή μιας αναζήτησης. Τι ήταν αυτό που τελικά αποτελούσε το κοινό νήμα των δύο; Αν και αρχικά δεν φαινόταν να έχουν πολλές ομοιότητες , στην πορεία ανοίγονταν διάφορα και ποικίλα πεδία που δημιουργούσαν κοινά κανάλια στοχασμού. Η προβληματική μεταξύ μοντερνισμού και παράδοσης και η αίσθηση της α-χρονικότητας που έβγαζαν κάποια από τα έργα τους, αποτελεί το πρώτο επίπεδο τοποθέτησης. Ακολουθεί, έπειτα από μια οριοθέτηση κάποιων εννοιών σχετικών με το χρόνο, μια ανάγνωση βάση της θραυσματικότητας που παρουσιάζουν τα έργα της μεταφυσικής περιόδου του Ντε Κίρικο, και της ύστερης του Πικιώνη . Στη συνέχεια προκύπτει η διαπίστωση του τρόπου που αντιλαμβάνονταν τα πράγματα,..].