Smart materials - Αρνέλλου, Ζωή Δάφνη
[Το θέμα που πραγματεύεται η εργασία αυτή είναι τα έξυπνα ή ευφυή υλικά, ως στοιχεία, ως δομικά και συστατικά μέρη, αλλά και ως μία νέα καινοτομία στον τομέα της αρχιτεκτονικής με πολλές δυνατότητες εφαρμογών στον σχεδιασμό και την κατασκευή έξυπνων περιβαλλόντων και κτιρίων, που παρουσιάζει, όμως, μέχρι στιγμής μικρά ποσοστά εφαρμοσμένων δειγμάτων. Το θέμα προσεγγίζεται με παραγωγικό τρόπο. Σε πρώτο στάδιο πραγματοποιείται η μελέτη της εξελικτικής πορείας των έξυπνων υλικών αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στην εμφάνισή τους, καθώς και ο ορισμός του όρου, οι ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, η δομή και η σύσταση τους. Σε δεύτερο στάδιο γίνεται ένας διαχωρισμός με βάση το μηχανισμό λειτουργίας κάθε ομάδας υλικών και μελετώνται οι ομαδοποιήσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές τους ανάλογα με τους υπάρχοντες τύπους κατηγοριοποίησής. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ένας εναλλακτικός τρόπος οργάνωσής τους με βάση το οπτικό-πρακτικό τους αποτέλεσμα, προκειμένου να λειτουργήσουν ως χρήσιμα εργαλεία για τον σχεδιαστή. Ακολουθεί μία αναφορά σε..].