Ο μύθος του Μίνωα στην Ευρωπαϊκή τέχνη : μελέτη της διαχρονικής παρουσίας των μορφών της μυθικής Κρήτης στην τέχνη, με έμφαση στη δημιουργία των εκπροσώπων του μοντέρνου κινήματος - Πινέλη, Τριανταφυλλιά
[Η σημαντική θέση του ταύρου σε διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού της προϊστορικής Κρήτης οδήγησε τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς στη γραπτή διατύπωση του μυθικού κύκλου της Κρήτης, στον οποίο κυριάρχησαν οι μορφές της Ευρώπης, του ταύρου, της Πασιφάης, του Μινώταυρου, του Θησέα, της Αριάδνης, του Δαίδαλου, του Ίκαρου, του Λαβυρίνθου και του Διονύσου. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η μυθική Κρήτη ενέπνευσε διάφορους σημαντικούς καλλιτέχνες, που παρήγαγαν σχετικά έργα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όμως, ποικίλοι λόγοι συνέβαλαν στην εντονότατη επίδραση των μύθων της Κρήτης στη μοντέρνα σκέψη και στη σημαντική αύξηση της παρουσίας τους την καλλιτεχνική δημιουργία. Το φαινόμενο αυτό συμπορεύτηκε και συνδέθηκε στενά με τη γέννηση της ψυχανάλυσης οδηγώντας τους επιστήμονές της στην προσπάθεια προσέγγισης των ασυνείδητων συμβολισμών της παρουσίας των μινωικών μορφών στα καλλιτεχνικά έργα. Ο πρώτος μοντέρνος καλλιτέχνης που παρουσίασε πολλά έργα εμπνευσμένα από τους μύθους της Κρήτης ήταν ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Σημαντικότατη επίδραση, όμως, άσκησαν ακολούθως οι μινωικοί ..].