Άγρια σκέψη και μουσειακή παρουσίαση : Quai Branly - Μηλιδάκη, Έλενα
[Το αντικείμενο της διάλεξης αυτής αφορά στην παρουσίαση του ανθρωπολογικού μουσείου του Quai Branly και ιδιαίτερα της σχέσης της αρχιτεκτονικής του οργάνωσης με τo εκθετικό αντικείμενο το οποίο φιλοξενεί. Το μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού και αρχιτέκτονας είναι ο Jean Nouvel. Θεωρούμε ότι το Quai Branly εισάγει, τόσο με τον τρόπο της κτιριακής του οργάνωσης, όσο και με τη σχέση του με το άμεσο περιβάλλον του, σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις κτιριακής αντίληψης οι οποίες είναι συσχετισμένες με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το μουσείο, δηλαδή με την παρουσίαση των περιφερειακών πολιτισμών της άγριας σκέψης. Συνεπώς, υποχρεώνει και σε μια διαφορετική μουσειολογική προσέγγιση, δηλαδή σε μία διαφορετική συνθήκη συγκρότησης του μουσειακού χώρου. Μελετώντας το μουσείο μπαίνουμε στον πειρασμό να αναρωτηθούμε τι είναι τελικά «πολιτισμός». Έτσι ίσως καταλάβουμε καλύτερα τη σχέση του δυτικού ανθρώπου με τον πολιτισμό του, μια σχέση η οποία εκφράζεται και στο επίπεδο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, καθώς η αρχιτεκτονική αποτελεί συστατικό στοιχείο της δυτικής κουλτούρας. Επίσης..].