Τρένα υψηλών ταχυτήτων ως καταλύτης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης - Σαββόπουλος, Ιωάννης
[Η έρευνα αυτή ασχολείται με τον εντοπισμό και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ κτίσματος και τοπίου. Αναζητάμε τα ίχνη της σχέσης αυτής ιστορικά, και επιδιώκουμε την κατηγοριοποίηση των διαφορετικών εκφράσεων συσχετισμού κτιρίου - τοπίου με αντίστοιχα παραδείγματα από τη νεότερη , τη νεωτερική και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Στις μέρες μας η σχέση κτηρίου και τοπίου μετατρέπεται άρδην. Πριν λίγο καιρό ο συμβατικός τρόπος για να σκεφτούμε ένα κτήριο, αντιστοιχούσε στην αντίληψη ενός πρίσματος που επικάθεται στο έδαφος και διακρίνεται σαφώς από αυτό, ενώ το περιβάλλον τοπίο υφίσταται ξεχωριστή κηποτεχνική ή τοπιοτεχνική επεξεργασία. Στην εποχή μας, όμως, μια σειρά παραγόντων, όπως η σύγχρονη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η παγκόσμιας έκτασης οικολογική διάθεση, ακόμη και η δυνατότητα των σύγχρονων ψηφιακών μέσων να διαχειριστούν φυσικότροπα τοπολογικά μορφώματα και κάθε είδους συνθήκες μεταβολής, δημιουργούν καθημερινά νέες μορφές συσχέτισης τοπίου και αρχιτεκτονικής. Βλέπουμε το κτήριο να αφομοιώνεται στην επιφάνεια του εδάφους ή την ίδια την φύτευση..].