Κινητική αρχιτεκτονική χωρίς μηχανικά μέσα - Μαραγκουδάκη, Άννα
[Η κινητική αρχιτεκτονική χωρίς μηχανικά μέρη αναφέρεται στην αρχιτεκτονική που μεταβάλλεται στο χρόνο μέσω της χρήσης έξυπνων υλικών που έχουν την ιδιότητα της κίνησης ενσωματωμένη στη δομή τους. Η αρχιτεκτονική αυτή ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα για τα οποία έχει προγραμματιστεί, όπως κλιματικά δεδομένα ή ανθρώπινη παρουσία. Με δεδομένη τη μη χρήση μηχανικών μερών για την κίνηση της, μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, εξαρτημένη μόνο από τις ιδιότητες του υλικού που χαρακτηρίζεται no-tech ή μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων και τροφοδοσίας που χαρακτηρίζεται low-tech. Τα αρχιτεκτονικά παραδείγματα που παρουσιάζονται αναλυτικά και ανταποκρίνονται ως επί το πλείστον σε κλιματικά δεδομένα είναι τα 'Shape Shift', 'Phototropia', 'Responsive Surface Structure' 1 και 2, 'Hygroscope', 'Bloom', 'TBM Blocks' και 'TBM Double Glazed Panels', 'Living glass', 'Smart Screen 3' και 'Programmable matter by folding'. Μέσω της κατανόησης και ανάλυσης των παραπάνω ερευνών προκύπτουν προβληματισμοί που αφορούν τη λειτουργία, τον ψηφιακό σχεδιασμό, την πολυπλοκότητα, τα υλικά, το βιολογικό πρότυπο και τον λειτουργισμό.]