Οι δημιουργίες του Takis : έργα τέχνης ή σύνθετες κατασκευές βασισμένες στην επιστήμη; - Λέλα, Αικατερίνη
[ Ξεκινώντας με τα Κεφάλια και τις Μορφές του 1949 στη δύση του Εξπρεσιονισμού και στα πλαίσια μιας ανθρωπομορφικής-ρεαλιστικής γλυπτικής, ο Τάκης προσπάθησε να πλάσει την καλλιτεχνική του προσωπικότητα, αποκαλύπτοντας εξαρχής ότι αυτό που είχε πρωτεύουσα σημασία για εκείνον ήταν η απλότητα και η ισορροπία, μέσω των οποίων θα επιχειρούσε να κατανοήσει τις δυνάμεις της φύσης. Η μετάβαση από τον ανθρωπομορφισμό στην αφαίρεση και την κινητική γλυπτική πραγματοποιήθηκε το 1955 με τα Σινιάλα, έργα που ανταποκρίνονταν στο μηχανοκρατικό πνεύμα της εποχής. Το 1965, έχοντας ως πρωτεύοντα καλλιτεχνικό στόχο τη δημιουργία μουσικής, κατασκεύασε τα πρώτα Μουσικά γλυπτά του, πειραματιζόμενος μέχρι να δημιουργήσει ένα όργανο που θα γοήτευε τόσο οπτικά, όσο και ακουστικά. Το 1974 φιλοτέχνησε τα Ερωτικά γλυπτά, -έργα που αντιπροσώπευαν μια ηθελημένη επιστροφή στον ανθρωπομορφισμό και το συμβολισμό, ενώ εμπεριείχαν παράλληλα και αφαιρετικά στοιχεία. Τα Ερωτικά ίσως να αποτέλεσαν την κορύφωση της δημιουργίας του εικαστικού, μιας και ήταν «γέννημα» συνδυασμού..].