Νέες επεμβάσεις σε μνημεία ή ιστορικά σύνολα - Αλυγίζος, Ανδρέας
[Ο τρόπος που επεμβαίνουμε σε μνημεία και γενικότερα σε ιστορικά σύνολα εξαρτάται άμεσα από το πως αξιολογούμε το παρελθόν. Παρατηρώντας την ροή της ιστορίας διαπιστώνουμε ότι η σημασία που αποδίδεται στο παλαιό δεν είναι πάντοτε η ίδια καθώς μεταβάλλονται οι κοινωνικές ανάγκες και αξίες. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αρχιτεκτονική δημιουργία σχετίζεται άμεσα με το ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο της κάθε εποχής μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η προσπάθεια εξαγωγής κάποιας "ιδανικής" στάσης είναι μάταιη. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά παραδείγματα αρχιτεκτονικών επεμβάσεων τα οποία παρατείνουν τη ζωή των μνημείων και τα εντάσσουν στη σύγχρονη καθημερινότητα. Οι επεμβάσεις αυτές, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το πόσο έντονα αντιτίθενται στο παλαιό, αν το αντιγράφουν ή αν προσπαθούν να εμπνευσθούν από αυτό. Με βάση την παραπάνω κατηγοριοποίηση, επιλέγονται δύο επεμβάσεις οι οποίες και αναλύονται, ο σχεδιασμός ενός μουσείου από τον Carlo Scarpa, στην Verona της Ιταλίας και η διαμόρφωση της νέας πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία από την Zaha Hadid.]