Από τον οραματισμό στην υλοποίηση : το σχολικό κτίριο των δεκαετιών '60 και '70 - Τζαχρήστα, Κατερίνα
[Η παρούσα εργασία αφορά τη διερεύνηση του κοινωνικού ρόλου των αρχιτεκτόνων των δεκαετιών '60 και '70 με είσοδο το σχολικό κτίριο. Την εποχή εκείνη κινητήριος δύναμη του αρχιτεκτονικού έργου υπήρξε η σηνειδητοποίηση της κοινωνικής του διάστασης, γεγονός που διαφαίνεται έντονα στον τομέα της σχολικής αρχιτεκτονικής. Η κάθε αρχιτεκτονική λύση κινείται από καθαρά υποκειμενικούς παράγοντες αλλά πάντα μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο που ορίζεται από τους περιορισμούς που επιβάλλει ο ΟΣΚ. Οι λύσεις που αναπτύσσονται στον τομέα της σχολικής αρχιτεκτονικής διαφέρουν και απαρτίζουν ένα βεληνεκές, που παρουσιάζεται ενδεικτικά μέσα από τα έργα των Κ. Φινέ, Δ. Φατούρο, Ι. Λιάπη, Τ. Μπίρη, Α. Τομπάζη, Α. Κωστίκα, Τ. Ζενέτο και Α. Ζάννο. Στη συγκεκριμένη εργασία δεν επιχειρείται μορφολογική ανάλυση και κριτική του παραγόμενου έργου, αλλά αποδίδεται βαρύτητα στην πορεία από τον οραματισμό έως την υλοποίησή του.]