Kowloon walled city : διαδικασίες αυτοοργάνωσης - Αρβανίτη, Γαρυφαλλιά
[Η παρούσα διάλεξη και η εκπόνηση της, στο πλαίσιο αναζήτησης ενός εργαλείου ανάλυσης διαδικασιών αυτοοργάνωσης, μεταφέρεται νοητικά στην κινέζικη πόλη Kowloon Walled City, του Hong Kong. Συγκεκριμένα, διερευνά την υπαρκτή χωρική συνθήκη της, ως μια ακόμη παραγκούπολη, που σαφώς μη σχεδιασμένη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και όχι ως παράδειγμα κεντρικού αστικού σχεδιασμού, ορίζει έννοιες, αρχές και χαρακτηριστικά ενός αστικού συσσωματώματος που δρα διττά ως οργανισμός και ως μηχανισμός. Η KWC σε μια δυνητική 'ματιά', συναρτήσει των σύγκαιρων διεθνοποιημένων και τοπικών κοινωνικοπολιτικών και χωροχρονικών συμπιέσεων της, και σύμφωνα με τη θέση του ριζώματος των Gilles Deleuze και Felix Guattari*1, αναδύεται σε ένα συνεκτικό δυναμικό σύστημα μέσα από bottom-up διεργασίες. Η αυτοοργανωτική διαδικασία μορφογένεσης του, ως χωρική μήτρα δομής της ολότητας, ενεργοποιεί την «κατοίκηση» του αστικού χώρου και τον αναδεικνύει ως προϊόν που συνεχώς μεταλλάσσεται και μεταβιβάζει ενέργεια. Πιο αναλυτικά, η KWC πολυπλοκοποιείται, σε πλέγματα πιθανοτήτων και διευθετήσεων του πλήθους της που διαδρά μορφώνοντας..].