Συζητώντας για την ετεροτοπία : οι χωροχρονικές εμπειρίες των "τεράτων" - Εμμανουήλ, Αργύρης
[Ο όρος "ετεροτοπία" αποδίδεται στον M. Foucault, και έγινε γνωστός κυρίως ύστερα από τη διάλεξη που έδωσε σε μία λέσχη αρχιτεκτονικών μελετών το 1967. Στην εργασία, επιδιώκεται να διερευνηθεί ο όρος, μέσα από τα ερωτήματα που προκαλεί, ακολουθώντας τις διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις που καταπιάστηκαν μ' αυτόν. Αρχικά, γίνεται μια διάκριση ανάμεσα στους όρους ετεροτοπία και ουτοπία, ενώ παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της "ετεροτοπολογίας" που προτείνει ο M. Foucault στη διάλεξή του. Στη συνέχεια αναδεικνύεται η σχέση της με το σύμπλεγμα εξουσίας και υποκειμένου που αποτελεί την κεντρική θεματολογία στην προβληματική του M. Foucault. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, οδηγούν σε εναλλακτικές ερμηνείες του όρου, που σε πρώτο επίπεδο εντοπίζονται στα έργα του H. Lefebvre. Ο γεωγράφος E. Soja προτείνει να διαβάσουμε τις ετεροτοπίες του M. Foucault μέσα απ' τον H. Lefebvre, και να τις αντιμετωπίσουμε ως "Thirdspace". Στο ίδιο μονοπάτι, ο M. Cenzatti μιλάει για τις "ετεροτοπίες της διαφοράς" ως τις σύγχρονες μορφές ετεροτοπίας. Κοινός παρανομαστής είναι η αντιμετώπιση της ετεροτοπίας ως μια δυναμική χωρικο-κοινωνική..].