Ο πόλεμος του αστικού ανταγωνισμού : η ολυμπιακή μάχη της Αθήνας - Μιχαήλ, Χριστίνα
[Ο διεθνής ανταγωνισμός των πόλεων αποτελεί ένα φαινόμενο της εποχής μας. Στον αγώνα τους οι πόλεις να προσελκύσουν επενδύσεις για να εδραιωθούν στον παγκόσμιο χάρτη επιστρατεύουν διάφορα μέσα. Είτε μέσω της βελτίωσης της οικονομικής ελκυστικότητας τους, είτε μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος έχουμε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των νέων αστικών τοπίων που αποτελούνται από χωρικά επίκεντρα (clusters) επιχειρηματικού και πολιτιστικού τύπου. Ιδιαίτερη σημασία στο παιχνίδι αυτό έχει επίσης η διοργάνωση γεγονότων παγκόσμιας απήχησης (mega-events) που προβάλλουν την πόλη για ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά η επίδραση τους μπορεί να είναι μακροχρόνια. Μέσα από ένα πέρασμα από διάφορα παραδείγματα πόλεων του ευρωπαϊκού χώρου που επιχείρησαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές θα καταλήξουμε στο πρόσφατο παράδειγμα της Αθήνας και της προσπάθειας που έκανε με την ευκαιρία της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004. Στην ελληνική πρωτεύουσα δόθηκε μια ευκαιρία να δοκιμαστεί στη μάχη του αστικού ανταγωνισμού, τα θεμέλια της οποίας είχαν τεθεί από τις προηγούμενες..] .