Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης - Κατεργιανάκη, Ευγενία
[Η βιοκλιματική δόμηση αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της σύγχρονης εποχής. Η εφαρμογή και η σωστή λειτουργία της είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί στο επίπεδο της γειτονιάς, που αποτελεί ένα εύπλαστο κομμάτι του αστικού ιστού λόγω μεγέθους. Αντικείμενο της παρούσας διάλεξης αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη στο επίπεδο της γειτονιάς. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η μελέτη παραδειγμάτων διαφόρων οικολογικών οικισμών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο ανάπτυξης και οργάνωσής τους και το βαθμό επιτυχίας τους. Αρχικά, παρουσιάζεται η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και της βιοκλιματικής γειτονιάς και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Έπειτα, ακολουθεί ανάλυση των αρχών σχεδιασμού που δύναται να προσδώσουν βιοκλιματικό χαρακτήρα σε μια αστική περιοχή. Οι παράμετροι αυτές δεν περιορίζονται στην ορθή χωροθέτηση και τον προσανατολισμό των κτιρίων, αλλά περιλαμβάνουν και τη σωστή διαχείριση των αστικών δικτύων (όπως των δικτύων των ομβρίων, των αποβλήτων και..].