Το θέατρο : χώρος κίνησης των βλεμμάτων - Τζοβλά, Χρυσάνθη
[Το θέατρο ανέκαθεν γοήτευε σαν τέχνη, προερχόμενο αλλά και απευθυνόμενο στην ανθρώπινη ύπαρξη. Στην ονομασία του είναι συνυφασμένες η έννοια του χώρου και της τέχνης που αναπτύσσεται. Η «παράσταση» ξεκινά και οι σχέσεις, χωρικές και διαπροσωπικές, εμπλέκονται, παράγοντας ένα ζωντανό αποτέλεσμα. Η θεατρική πράξη ενσαρκώνεται με το υποκείμενο της δράσης και το αντικείμενο αυτής να παρίστανται στον ίδιο χώρο και να αλληλεπιδρούν. Ο ηθοποιός και ο θεατής, αποκτούν στην παράσταση έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν στην πραγματικότητα, βιώνοντας έτσι την αλήθεια του μύθου. Η παράσταση αποτελεί το μέσο για τη διεύρυνση της οπτικής των πραγμάτων. Ο χώρος του θεάτρου εγκιβωτίζει το θέαμα, δημιουργεί χωρικές σχέσεις δράσης και θέασης καθορίζοντας την κίνηση των βλεμμάτων. Ο χώρος από την αρχαιότητα γεννούσε το θέαμα αλλά και επηρεαζόταν απ' αυτό. Ο θεατρικός χώρος αποτελεί τον τόπο ύψιστης έκφρασης της αρχιτεκτονικής, ως μουσικής των πλαστικών τεχνών. Αυτή η αμφίδρομη σχέση χώρου και θεάματος εξελίσσεται και στιγματίζει κάθε εποχή. Τα θέατρα, χώροι άλλοτε διασκέδασης και άλλοτε..].