Τα εκπαιδευτικά κτήρια της καποδιστριακής περιόδου (1828-1831) - Χαντζάρα, Ευαγγελία
[Η παρούσα εργασία αφορά την μελέτη των εκπαιδευτικών κτηρίων που χτίστηκαν την Καποδιστριακή περίοδο (1828-1831) στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Αρχικά γίνεται αναφορά στο πρόσωπο και στην ζωή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, δίνεται το γενικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής που κυβέρνησε το ελληνικό κράτος και με συντομία περιγράφονται τα μέτρα που έλαβε για την ανόρθωση της παιδείας. Στην συνέχεια περιγράφεται το πρότυπο του σχολικού κτηρίου που ίσχυε τότε, η διαδικασία της κατασκευής και ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο «αρχιτέκτονας-μηχανικός» στην κατασκευή δημοσίων έργων. Στο τέλος γίνεται η παρουσίαση των σχολικών κτηρίων που χτίστηκαν την περίοδο αυτή στο ελληνικό κράτος, για τα οποία βρέθηκαν πληροφορίες.]