Re-roofing Athens - Χορτογιάννης, Αλέξιος
[Το δώμα είναι το νέο έδαφος προς οικειοποίηση, όχι απαραίτητα όμως υπό τη μορφή προσθήκης κι' άλλων ορόφων, αλλά με την έννοια της δημιουργίας καταστάσεων και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Π. Τουρνικιώτη η σημασία του δώματος περιλαμβάνει αυτό που καλούμε ανάταση, άνοιγμα, ανάδυση, περιλαμβάνει οτιδήποτε βρίσκεται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό. Το κυρίαρχο θέμα της ερευνητικής διαδικασίας αφορά στη πόλη της Αθήνας, η οποία κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα μετατράπηκε σε σύνολα πολυκατοικιών, στα οποία συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ο τύπος της πολυκατοικίας έχει απορροφήσει όλο το δημόσιο χώρο της πόλης και τον έχει κατακερματίσει σε χιλιάδες μικροιδιοκτησίες. Από τα παραπάνω οδηγούμαστε στο εξής ερώτημα: πως γίνεται ενώ δεν υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι, μια μεγάλη επιφάνεια του δομημένου περιβάλλοντος να παραμένει ανεκμετάλλευτη! Και φυσικά μιλάμε για τα δώματα των πολυκατοικιών. Στο κείμενο της διάλεξης γίνετε ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν την εικόνα της Αθήνας με στόχο να απαντηθούν κάποια από τα παραπάνω..].