Οι οικισμοί της ΔΕΗ στην Ελλάδα - Λύτη, Ελένη
[Η Δ.Ε.Η, από την ίδρυσή της μέχρι και τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, δημιούργησε οικισμούς πλησίον των φραγμάτων και των ορυχείων του λιγνίτη για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού. Τέτοιου είδους εργατικοί οικισμοί υπάρχουν στο σύνολο σχεδόν των φραγμάτων, που είναι στην πλειοψηφία τους απομακρυσμένα έργα και στο σύνολο των λιγνιτοφόρων περιοχών που εκμεταλλεύεται η Δ.Ε.Η. Τα οικιστικά αυτά προγράμματα, παρά το γεγονός ότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οργανωμένης δόμησης στη χώρα μας, παραμένουν στην αφάνεια. Η εργασία αυτή αποτελεί μια πρωτογεννή έρευνα και είναι βασισμένη κυρίως σε αρχειακό υλικό της Δ.Ε.Η. (σχέδια οικισμών) και στην επιτόπια έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται οι οικισμοί στον Υ.Η.Σ. του Λούρου, στον Υ.Η.Σ. του Λάδωνα, στον Υ.Η.Σ. Πουρναρίου, τον Α.Η.Σ. Μεγαλόπολης και τον Α.Η.Σ. Αλιβερίου. Σε πρώτη φάση γίνονται παρατηρήσεις σχετικά με τους οικονομικούς λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία τους καθώς και ο τρόπος που μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν. Στη συνέχεια, εξάγονται βασικά συμπεράσματα όσον αφορά τη χωροθέτηση των οικισμών, την οργάνωσή τους,..].