Νηπιαγωγεία : η ιστορία τους η κοινωνική και η υλική δομή τους - Αναστασιάδου, Ζωή
[«Το παιδί πρέπει να ανατρέφεται ορισμένες ώρες σε δικιά του κοινωνία», γράφει ο Κυπριανός Μπίρης στο βιβλίο του ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ. Διαπίστωση σοφή, μια που το παιδί έχει δικούς του νόμους και δικές του ανάγκες μα και γιατί γρήγορα θα κληθεί να υπάρξει και να δράσει ως αυτόνομο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η «δικιά του κοινωνία» είναι που θα απασχολήσει την παρούσα εργασία και πιο συγκεκριμένα η υλική της βάση, ο χώρος του νηπιαγωγείου. Στόχος μας, μέσα από αυτή τη μελέτη, είναι η αναζήτηση των σχεδιαστικών αρχών για τη σύνθεση ενός περιβάλλοντος ικανού να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του νηπίου και να στηρίξει την αγωγή του. Αρχικά, στο Α' μέρος, θα κάνουμε μια διαφωτιστική αναδρομή στην ιστορία του νηπιαγωγείου και του κτιρίου του, στην Ευρώπη και στον ελληνικό χώρο. Ακολούθως, στο Β'μέρος, αναγνωρίζοντας πως η επιστήμη που αφορά στην αγωγή είναι η παιδαγωγική, θα κάνουμε μια προσπάθεια εντοπισμού των σύγχρονων αρχών και στόχων της. Στη συνέχεια, θα ανατρέξουμε σε μελέτες και θεωρίες από άλλες επιστήμες του ανθρώπου, όπως η ψυχολογία και η γενετική..].