Αστικές πλατείες της Στουτγάρδης - Γρηγορίου, Δήμητρα
[Σκέψεις, προβληματισμοί και ερωτήματα σχετικά με τη θέση που κατέχει ο δημόσιος χώρος στην καθημερινότητά μας ήταν η αφορμή για να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο. Η εικόνα του δημόσιου χώρου και ο ρόλος του στη ζωή των κατοίκων σε μία πόλη της Γερμανίας, τη Στουτγάρδη, μας κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον κατά την εξάμηνη παραμονή μας στην πόλη αυτή. Το ευρύ πεδίο του δημόσιου χώρου περιορίζεται στη μελέτη της αστικής πλατείας ως μέρος του δικτύου δημόσιων χώρων της πόλης της Στουτγάρδης. Η αναζήτηση χωρικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών γίνεται μέσω παραδειγμάτων από την πόλη. Βασικό πεδίο μελέτης είναι η σχέση του ανθρώπου με τον χώρο και η διαβάθμιση της οικειοποίησης σε κάθε περίπτωση. Η διαγραμματική απεικόνιση αποτελεί εργαλείο μελέτης του δημόσιου χώρου, με το όποιο σχηματίζουμε την "νοητική εικόνα" των πλατειών, όπως τις βιώσαμε κατά την παραμονή μας στη Στουτγάρδη. Στην πρώτη ενότητα, μελετάμε την έννοια της αστικής πλατείας, ως δημόσιου χώρου μέσα από μια συνοπτική αναφορά στις μεταβολές του στο πέρασμα του χρόνου..].