Σχεδιασμός με τακτικές και μαστορέματα - Τσουκιά, Ελεάνα
[Η «τακτική» και το «μαστόρεμα (bricolage)» αποτελούν μεθοδολογικά εργαλεία που λειτουργούν εντός ενός υπάρχοντος συστήματος, το οποίο όμως έρχονται να μεταλλάξουν με δημιουργικό τρόπο, ώστε να επιτύχουν έναν νέο σκοπό. Εντοπίζουμε τα δίπολα «στρατηγική-τακτική» και «τεχνική-μαστόρεμα» και -περνώντας σε επίπεδο Πόλης- τα σχετίζουμε με την έννοια «σχεδιασμός» μέσα από την εξής αναλογία: ο (πολεοδομικός) σχεδιασμός, ως το θεσμοθετημένο εργαλείο για την παραγωγή της πόλης εμπίπτει στις έννοιες της στρατηγικής και της τεχνικής. Λειτουργώντας στον αντίποδα του σχεδιασμού, οι πολυάριθμες ευρηματικές, εξω-θεσμικές δράσεις, που αυθόρμητα εξορμούν στον αστικό χώρο, επηρεάζουν και μεταμορφώνουν ουσιαστικά την κατασκευή της πόλης, εμπίπτουν στις τακτικές και την έννοια του μαστορέματος. Καταλήγουμε πως η Πόλη είναι συνέπεια τόσο των στρατηγικών όσο και των τακτικών, τόσο των τεχνικών όσο και των μαστορεμάτων. Στη συνέχεια της ερευνητικής εργασίας, αναλύονται οι δράσεις που λειτουργούν στον αντίποδα του οργανωμένου θεσμοθετημένου αστικού σχεδιασμού και έρχονται να διαρθρώσουν..].