Μοντάζ : η αρχιτεκτονική της κινούμενης εικόνας - Αμπανάβος, Σπυρίδων
[Το μοντάζ δεν είναι μια διαδικασία που περιορίζεται στον τεχνικό της χαρακτήρα, αντίθετα είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται προκειμένου να δομηθεί το κινηματογραφικό έργο, καθορίζοντας αυτή την τελική του μορφή. Κάνει την εμφάνισή του τους πρώτους χρόνους της κινηματογραφικής δημιουργίας και γρήγορα ταυτίζεται με αυτήν, έτσι που (σχεδόν) να μην μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματογραφική σύνθεση, χωρίς να μιλήσουμε για μοντάζ. Ερχόμενο αρχικά να εξυπηρετήσει πρακτικές ανάγκες, σύντομα γίνεται μέσο της δημιουργίας και εξέλιξης της γλώσσας του κινηματογράφου και μετατρέπεται σε βασικό συνθετικό του εργαλείο. Ο κινηματογράφος είναι το πεδίο εκείνο, που συνειδητά χρησιμοποίησε το μοντάζ ως το κατ' εξοχήν συνθετικό του εργαλείο και το μελέτησε εκτενώς, τόσο θεωρητικά όσο και στην πράξη. Στο παρόν κείμενο επιχειρείται, μέσα από το πρίσμα του μοντάζ, μία εναλλακτική ανάγνωση της εξέλιξης της κινηματογραφικής γλώσσας, μία αναγνώριση των τρόπων συγκρότησης και δόμησης του κινηματογραφικού έργου. Δεν είναι όμως ο κινηματογράφος ο μόνος χώρος στον οποίο μπορεί..].