Η Αθήνα μέσα από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι - Πατεράκη, Μαρία Ελένη
[Στη διάλεξη διερευνάται η αποτύπωση της αστικής συνθήκης της Αθήνας μέσα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Παρουσιάζονται τρία παραδείγματα, με αναφορά σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες και στην αντίστοιχη χωρική γείωση, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς, η Οδός Ονείρων και η Εποχή της Μελισσάνθης. Αρχικά προσεγγίζεται η δυνατότητα του μουσικού έργου να καταγράψει το χώρο και την εποχή του. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το κοινωνικό και θεωρητικό πλαίσιο των μεταπολεμικών τάσεων στην ελληνική τέχνη και η έκφρασή τους στη μουσική δημιουργία. Κατόπιν, γίνεται αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Μ. Χατζιδάκι συνολικά, και στην πορεία αναλύονται τα παραπάνω τρία έργα. Τέλος, προκύπτουν ορισμένες συμπερασματικές παρατηρήσεις, ως προς την αντίληψη του Μ. Χατζιδάκι για την πόλη και την παρουσίασή της στο έργο του, αλλά και σχετικά με τη δυναμική αυτής της αντίληψης, ως κληρονομημένου συνόλου παραστάσεων, για μας σήμερα.]