Η αρχιτεκτονική άργησε μια μέρα : η έλλειψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στις θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης - Πυλιώτης, Κωνσταντίνος Σ.
[Η τοξικοεξάρτηση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, ωστόσο έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τα πανάρχαια χρόνια, (σε κάθε κοινωνία και σε κάθε πολιτισμό), οι άνθρωποι συνήθιζαν να κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών. Οι ουσίες αυτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ναρκωτικά (το αλκοόλ και το τσιγάρο), ονομάζονται ψυχοτρόποι. Η σχέση του ανθρώπου με τις ψυχοτρόπους ουσίες αποκτά ιδιαίτερο νόημα στην ιστορία της ανθρωπότητας και αυτό, γιατί θίγει ζητήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως είναι η ελευθερία, η εξάρτηση, το καλό και το κακό. Για την κατανόηση αυτής της σχέσης απαιτείται διεπιστημονική και διαπολιτισμική προσέγγιση. Σε αυτή την ερευνητική εργασία παρουσιάζονται οι αιτίες της τοξικοεξάρτησης και η σημερινή τρομακτική διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών, ενώ εξετάζονται οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας, οι χώροι που καλούνται να φιλοξενήσουν αυτές τις υπηρεσίες θεραπείας και τέλος κατά ποσό η αρχιτεκτονική έχει δώσει την απάντηση που οφείλει στο σχεδιασμό αυτών των χώρων.]