Η διαχείριση του νερού ως παράγοντας συγκρότησης του κοινωνικού και αστικού χώρου στην Ολλανδία : η περίπτωση του Άμστερνταμ - Μαραβέλια, Ευγενία
[Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της στενής σχέσης μεταξύ της διαδικασίας παραγωγής του χώρου και των χαρακτηριστικών της κοινωνίας που τον παράγει μέσα από την εξέταση της περίπτωσης της Ολλανδίας και του Άμστερνταμ. Ερευνάται η συμβολή της επίδρασης του φυσικού χώρου στον καθορισμό των διαδικασιών παραγωγής χώρου και στο σχηματισμό μιας ατομικής και συλλογικής ιδιοσυγκρασίας. Οι διαφορετικές πτυχές μιας κοινωνίας διαμορφώνονται μέσα στο χώρο στον οποίο αυτή δραστηριοποιείται και αποτυπώνονται στο χώρο που παράγει. Για τους Ολλανδούς, η επαφή με το νερό είναι μια συνεχής εμπειρία που τους ακολουθεί από τα πρώτα βήματα της ιστορίας τους μέχρι σήμερα και επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους. Εντοπίζονται οι εκφάνσεις της ζωής και των σχέσεων στην ολλανδική κοινωνία, των οποίων ο τρόπος συγκρότησης μπορεί να συνδέεται με τις διαδικασίες ελέγχου και χειρισμού του στοιχείου του νερού ή να οφείλεται σε αυτές. Με αναφορά την πόλη του Άμστερνταμ του 17ου αι., αναζητείται η έκφραση αυτών των χαρακτηριστικών της κοινωνίας στον ίδιο τον αστικό χώρο.]