Το όριο στον Louis Kahn - Μπουντουβά, Ιωάννα
[Η παρούσα εργασία εξετάζει το όριο στο έργο του Εσθονού αρχιτέκτονα Louis Kahn. Συγκεκριμένα, μελετούμε πώς στο έργο του το όριο αποκτά όγκο, αναπτύσσεται στις τρεις διαστάσεις, γίνεται χώρος. Για την κατανόηση του ορίου στο έργο του Kahn είναι θεμελιώδης ο ορισμός του για το χώρο ως μια οντότητα που παίρνει την ταυτότητά της από τη δομή και το φυσικό φως που κάθε φορά η δομή αυτή επιτρέπει. Έτσι πιο συγκεκριμένα, σκοπός αυτής της μελέτης γίνεται η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο οι γενέτειρες του χώρου του Kahn, δομή (structure) και φως (light) μορφώνουν και νοηματοδοτούν το όριό του. Επιλέγονται προς μελέτη δύο παραδείγματα από το κτισμένο έργο του Kahn, το Trenton Bath House, μια υποδομή αποδυτηρίων, και το συγκρότημα του κοινοβουλίου του Bangladesh. Σε αυτά η χωροποίηση του ορίου εξετάζεται τόσο σε επίπεδο κτιρίου (όλον) όσο και σε επίπεδο μονάδας κτιρίου (επιμέρους).]