Μουσείο πόλης Θεσσαλονίκης - Μεταξάς - Μαριάτος, Ανδρέας
[Σκοπός της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός νέου κτιρίου σε κομβικό σημείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τη διασταύρωση Βενιζέλου και Εγνατίας, με ταυτόχρονη ανάμιξη αστικών χρήσεων, ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου του Χαμζά Μπέη τζαμιού, και δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης στο κέντρο της πόλης. Το νέο κτίριο καταλαμβάνει τη θέση του ήδη υπάρχοντος, το οποίο κατεδαφίζεται, και ακολουθεί γενικά τον όγκο του οθωμανικού καραβάν-σεραγιού που υπήρχε στην ίδια θέση. Είναι ένα κτίριο με αίθριο, που κατανέμει τις αστικές χρήσεις στο ισόγειο και γίνεται νέος δημόσιος χώρος. Το μουσείο χωροθετείται στους ορόφους του κτιρίου, μέσω μιας διαδρομής με ράμπα που κάνει θηλιά. Η έκθεση χωροθετείται σε ανεξάρτητες διαδοχικές αίθουσες που παρατιθέμενες ορίζουν τον όγκο του νέου κτιρίου. Στόχος είναι η διαλεκτική σχέση του νέου κτιρίου με το τζαμί. Ανακτάται η ιστορική σχέση του συνόλου, καθώς το μουσείο καταλαμβάνει περίπου τον όγκο του καραβάν σεράι. Το τζαμί ξεχώνεται από την νότια πλευρά, ένας αναλημματικός τοίχος ορίζει.. λειτουργία.]