Χωροταξική ανάλυση της περιοχής των Μεγάρων και εντοπισμός προβλημάτων - Κουμπέτσος, Γεώργιος
[Η περιοχή με την όποια θα ασχοληθούμε βρίσκεται στο δυτικότερο τμήμα του Νομού Αττικής, τα Μέγαρα. Η στρατηγική και επιχειρησιακή αξιοποίηση μιας χωροταξικής προσέγγισης μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για τη βελτίωση των διαρθρωτικών δομικών προβλημάτων της Αθήνας. Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης της περιοχής παρατηρώντας την ιστορική και χωροταξική-πολεοδομική εξέλιξη της. Καταρχήν θα γίνει μια αναδρομή στην πολεοδομική εξέλιξη της περιοχής. Στη συνέχεια, μέσα από τη συλλογή στοιχείων από το ΓΠΣ Μεγάρων θα διατυπωθεί η σημερινή κατάσταση και οι τάσεις εξέλιξης της περιοχής. Θα αναλύσουμε θέματα όπως τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, την οικοδομική δραστηριότητα, την κυκλοφορία, τον πληθυσμό, την οικονομία και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του τόπου. Τέλος θα αναφερθούμε στο Γ.Π.Σ. για το ποιος είναι ο ρόλος του και για τις βασικές αρχές της χρησιμότητάς του, το περιεχόμενο και η δομή της μελέτης, καθώς και σε επιμέρους πολεοδομικές μελέτες που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή. Σκοπός είναι μέσα από την ανάλυση και τη σύγκριση..].