Ναύπλιο : ζητήματα ένταξης σε ιστορικό τοπίο - Γκιόλα, Θεοδώρα
[Η εργασία αυτή πραγματεύεται ζητήματα ένταξης σε ιστορικό τοπίο, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα κτιρίων σε ορισμένο ιστορικό τοπίο, το Ναύπλιο. Αρχικά, επιχειρείται ο προσδιορισμός των στοιχείων που καθιστούν έναν τόπο ιστορικό και γίνεται μία προσπάθεια να ορισθεί η έννοια της ένταξης και η σημασία της, μέσα από τη σύντομη παράθεση ιστορικών στοιχείων που συνδέονται με την έννοια αυτή αλλά και μέσα από τη συνοπτική παρουσίαση του νομικού πλαισίου που την αφορά. Ειδικότερα, επιχειρείται ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου που γεννήθηκαν ζητήματα ένταξης στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στη χώρα μας και αναφέρονται οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες υιοθετεί και η χώρα μας, που προστατεύουν τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους και οι ειδικές νομοθετικές διατάξεις που έχουν ως στόχο την αρμονική συνύπαρξη των νέων κτιρίων με το παρελθόν και την αρχιτεκτονική παράδοση ενός ιστορικού τοπίου. Συγκεκριμένα εξετάζεται η περίπτωση του Ναυπλίου, μια πόλη με πλούσια ιστορία, την οποία ο αρχιτέκτονας οφείλει να σεβαστεί εντάσσοντας..].