Κοινωνικά μεταβαλλόμενες ανάγκες και μοντέλα κατοίκησης : 102 Χ Μεταξουργείο - Σφακιωτάκη, Ειρήνη
[Στη διάλεξη αυτή, θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε το αν και το πώς, οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας έχουν αντίκτυπο στα μοντέλα κατοίκησης. Θεωρώντας ότι το κοινωνικό και κατ΄ επέκταση το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο κάθε εποχής διαμορφώνουν διαφορετικά πρότυπα και αξίες, μας απασχολεί να εντοπίσουμε τυχόν διαφοροποιημένες ποιότητες, τάσεις ή ανάγκες, στο σημερινό τρόπο κατοίκησης. Πεδίο αναφοράς μας, είναι αποκλειστικά το κέντρο της Αθήνας , κοινωνικός πυκνωτής της πόλης και σκηνή αλλαγών τα τελευταία χρόνια. Προνομιακό πεδίο για την διερεύνηση αυτού του προβληματισμού είναι το υλικό του διαγωνισμού που προκήρυξε η εταιρεία ΓΕΚ το 2006, με θέμα συγκρότημα κατοικιών στο Μεταξουργείο. _μεθοδολογία Για να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε το υλικό του διαγωνισμού, θα ακολουθήσουμε μια πορεία ανάγνωσής του, ίδια με αυτή που σχεδιάζουμε ένα κτήριο. Ξεκινώντας από το οικόπεδο, θα μελετήσουμε με ποιες νέες προτάσεις οι συμμετοχές ολοκληρώνουν το οικοδομικό τετράγωνο. Εργαλεία μας είναι η διαπερατότητα του κτηριακού όγκου, η σχέση κτιστού και υπαίθριου..].