Η πολεοδομική εξέλιξη της Σαλαμίνας - Μαζιώτη, Μαρία
[Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να διερευνήσει την εξέλιξη των πόλεων και των οικιστικών περιοχών της Σαλαμίνας, ώστε να προκύψει με σαφήνεια η σημερινή εικόνα της και πως αυτή συγκροτήθηκε. Αρχικά θα γίνει χρονολογική παρουσίαση των πόλεων και των οικισμών, για τα οποία βρέθηκαν μαρτυρίες, ευρήματα ή οτιδήποτε άλλο από το οποίο να μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, με ταυτόχρονη αναφορά των πηγών. Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά στα σημαντικά στοιχεία που έπαιξαν ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη, καθώς και σε χαρακτηριστικά για το νησί τοπόσημα ή κτίσματα. Τέλος θα γίνει περιγραφή της σημερινής εικόνας. Σημαντικό ρόλο για την απόφαση στην έρευνα, είχε η μοναδικότητα του θέματος, μιας και δεν έχει ξαναγίνει καταγραφή της οικιστικής εξέλιξης του νησιού. Από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού η Σαλαμίνα είναι το πλησιέστερο νησί προς την Αθήνα. Καταφύγιο σε πολλές ιστορικές περιόδους, τόπος στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ναυτικού αλλά και παραθεριστική κατοικία λαϊκών στρωμάτων δεν είναι τόσο διάσημη όσο άλλα γειτονικά νησιά. Δεν παύει όμως να είναι ένας..].