Η αστική πολυκατοικία - Κρίκου, Παναγιώτα
[Η παρουσία της κατοικίας στον αστικό χώρο υπήρξε καθοριστική για τη δομή των πόλεων και η ανάγκη για κατοικισιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων. Ο κτιριακός τύπος της πολυκατοικίας αποτελεί το κυρίαρχο πρότυπο που εικονογραφεί τη δομή των σημερινών ελληνικών πόλεων. Αποτελεί επίσης τον τύπο κατοίκησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ ακόμη και η ίδια η γλώσσα μας αντικατοπτρίζει αυτή την κατάσταση καθώς συχνά μιλάμε για δυάρια, τριάρια, ρετιρέ κ.λ.π. Η ανάπτυξη της πολυκατοικίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα είναι απόρροια του οικονομικού και πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι και εκφράζει την ποσοτική και ποιοτική μετάβαση από το σπίτι στο διαμέρισμα. Το οικιστικό μοντέλο της Αθήνας, όπως διαδόθηκε κυρίως μετά το 1950-60, προσδιορίζεται από τους αυστηρούς νόμους του κράτους, που αναπαραγάγουν ένα καθορισμένο μοντέλο, και το πρόβλημα της κατοικίας σήμερα έγκειται στο ότι η κατοίκηση δεν βιώνεται ως θεμελιώδης ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης. Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να παρουσιαστεί η εξέλιξη του κτιριακού τύπου της..].