Πόλη της μνήμης : μια ανάγνωση της πόλης με όχημα τη μνήμη και ενδιάμεσους σταθμούς Le Citta Invisibilli, Les Cites Obscures - Μαυρίδου, Παναγιώτα
[Η πόλη της μνήμης είναι διαφορετική από την πόλη του χάρτη. Η μνήμη χρωματίζει την πόλη, την εμπλουτίζει με πληροφορίες αντικειμενικές ή υποκειμενικές. Ο όρος μνήμη αναφέρεται τόσο στην ιστορική όσο και στη βιωματική μνήμη. Επιχειρείται εδώ μια ανάγνωση της πόλης, που ακροβατεί ανάμεσα στην ψυχρή, αναλυτική θεώρηση της ιστορικής μνήμης και τη συναισθηματική, αυθόρμητη εντύπωση της βιωματικής μνήμης. Στην πορεία προκύπτουν, επομένως, τόσο ζητήματα ιστορικής συνέχειας/ασυνέχειας, αποκαταστάσεων, ταυτότητας και τοποσήμων, όσο και θέματα βίωσης και οικειοποίησης του αστικού χώρου, (υπερ)σύνδεσής του με στιγμές, πρόσωπα, ιδέες ή άλλους τόπους. Έτσι η πόλη, μέσω της μνήμης, ανάγεται σε μία πολυπλοκότητα χωροχρονικών στιγμιοτύπων, για το σχηματισμό της οποίας η επίσημη εικόνα είναι εξίσου καθοριστική με την ανεπίσημη, εκείνη που μένει πάντα κρυφή, αδήλωτη, άμορφη, μα επηρεάζει τις ανθρώπινες δράσεις στη σφαίρα του ορατού. Αφορμές για σκέψη αντλούνται από το βιβλίο Le Citta Invisibili, του Italo Calvino, και τη σειρά κόμικ Les Cites Obscures, των Francois Schuiten και Benoit Peeters. Με όχημα τη μνήμη, μέσα από το..].