Ο νέος οικισμός Μυστρά - Σταθοπούλου, Βαρβάρα Νικολέττα
[Ο Νέος Μυστράς είναι ένας όμορφος οικισμός, η ομορφιά του οποίου έγκειται στην υπέροχη φύση που έχει αναπτυχθεί με αρμονία και σεβασμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πλούσιο αγροτικό οικισμό όπως δείχνουν τα μεγάλα μακρινάρια και η πλούσια γη, με καίρια θέση μέσα στην κοιλάδα του Ευρώτα που δημιουργήθηκε, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στον ομώνυμο μεσαιωνικό οικισμό, από την πλευρά της Μονεμβάσιας. Για την Βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί την ύπαρξή του, ωστόσο αποκλείεται να μην υπήρχε κάποια επέκταση του παλιού οικισμού. Για την περίοδο της Βενετοκρατίας, ξέρουμε ωστόσο πως στην περιοχή υπήρχε στρατωνισμός και διοικητικό κέντρο. Σήμερα, ο νέος οικισμός Μυστρά αποτελεί έναν παραδοσιακό αγροτικό οικισμό στον οποίο τίποτα δεν θυμίζει τις παλαιότερες χρονικές περιόδους. Ο χαρακτήρας αυτός του οικισμού, φανερώνει την ζωή αυτής της περιοχής που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, με κυρίαρχο έναν τύπο κατοικίας, αυτόν του μονόχωρου μακριναριού, αρκετά αρχέγονο και με ιδιαίτερα προστατευμένο και κλειστό χαρακτήρα, με τους ψηλούς..].