Η χωροχρονική συμπίεση της αστικής εμπειρίας μέσα από το μοντέλο του εμπορικού κέντρου - Σοφρώνη, Δανάη
[Σήμερα, η αρχιτεκτονική περιορίζεται στις επιταγές που επιβάλλει η οικονομική χρήση και η κατανάλωση και δημιουργεί χώρους αυτόνομους και ασύνδετους με το περιβάλλον, που περιφρονούν το δημόσιο χώρο και επιδιώκουν εσωστρέφεια. Οι χώροι αυτοί όχι μόνο δεν εντάσσουν τον δημόσιο χώρο της πόλης στη λειτουργία τους αλλά δημιουργούν ένα ομοίωμά του, μια τεχνητή εμπειρία δημόσιου χώρου με στόχο το οικονομικό τους όφελος. Πρόκειται για μια μεταφορά από το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον της πόλης, στο ομοιογενές, τυποποιημένο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του πολιτισμού της διαφήμισης, της εικόνας, της αγοράς, της κατανάλωσης. Το ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να εξασφαλίσει πελάτες-καταναλωτές δημιουργεί ένα δίκτυο χώρων κατανάλωσης και τουρισμού στον περιαστικό ιστό της πόλης, τμήμα του οποίου αποτελεί και το σύγχρονο εμπορικό κέντρο. Ένας τέτοιος χώρος, πλασμένος από τη διαφήμιση, έρχεται σιγά σιγά να αντικαταστήσει τον δημόσιο χώρο της πόλης, χώρο που σφραγίστηκε με μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα. Το εμπορικό κέντρο δεν είναι απλά μια υπερσυγκέντρωση..].