Εξερευνώντας τη σχέση μουσείου και εκθέματος : Musee du Quai Branly-Fondation Cartier - Γιάνπαπα, Ελένη
[Με αφορμή μία επίσκεψη στο εθνολογικό Musee du Quai Branly, δημιουργήθηκε το ερώτημα της σχέσης του χώρου με τα εκθέματα, σαν μία απορία για τα όρια αυτής της σχέσης και την γλώσσα που χρησιμοποιεί ένας αρχιτέκτονας για να την επιτύχει. Πώς μπορεί ο σχεδιασμός να αλλάζει την σχέση του επισκέπτη με τα εκθέματα, να εντείνει τα συναισθήματά του και να προκαλεί την μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στην καλλιτεχνική τους αξία; Αν ένα θεματικό μουσείο έχει de facto στενότερη σχέση με τα εκθέματά του, ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων μπορεί να αναπτύξει παρόμοια σχέση αλληλεπίδρασης; Μελετώντας, λοιπόν, δύο έργα του Jean Nouvel, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους όσο αφορά το κτηριολογικό πρόγραμμα τους, τις εκθεσιακές απαιτήσεις και την έκταση τους, το Musee du Quai Branly και το Fondation Cartier, εξετάζεται σε δύο περιπτώσεις διαφορετικών εκθεσιακών χώρων του ίδιου αρχιτέκτονα, πώς χρησιμοποιείται η αρχιτεκτονική γλώσσα, πώς ο χώρος επεμβαίνει στη εκθεσιακή εμπειρία και αν τελικά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξάρτητα από την διαφορετική αφετηρία του κτηριολογικού προγράμματος. Η ανάλυση κινείται στον άξονα της..].