Δραπετσώνα : η συγκρότηση μιας προσφυγικής εργατικής γειτονιάς - Μούργου, Αλεξάνδρα
[Στο πλαίσιο της εργασίας μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το ζήτημα του προσφυγικού και εργατικού εποικισμού στην περιοχή της Δραπετσώνας, κατά το δέκατο ένατο και κυρίως τον εικοστό αιώνα. Το παράδειγμα της Δραπετσώνας είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, μιας και ήταν μία από τις γειτονιές που αποτυπώνεται η όσμωση ενός «προϋπάρχοντος» και ενός «μετέπειτα» κόσμου, με ορόσημο τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων. Η κοινωνική συγκρότηση και η εξέλιξη της γειτονιάς αυτής μέσα στο χρόνο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα, μιας και από αυτή την περιοχή μπορούμε να διερευνήσουμε τις μεταλλαγές του αστικού χώρου και των συνθηκών κατοίκησης παράλληλα με τις αναδιαρθρώσεις της καπιταλιστικής παραγωγής και τη συγκρότηση κοινωνικών τάξεων και ομάδων. Σε μία τέτοιου είδους προσέγγιση μελετήσαμε, από τη μία, το χαρακτήρα της περιοχής και των εξελίξεων κι από την άλλη, επιχειρήσαμε να ψηλαφίσουμε το δυναμικό κοινωνικό περιεχόμενο αυτής της περιοχής μέσα στην πορεία της.]