Ανάλυση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα χωριά της νοτιοδυτικής Σάμου - Δεριζιώτη, Σταματίνα
[Η εργασία είναι μια εστιασμένη ανάλυση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα χωριά του Δήμου Μαραθοκάμπου (Μαραθόκαμπος, Κουμέικα, Σκουρέικα, Νιχώρι, Καλλιθέα), στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Σάμου. Αρχικά γίνεται μια αναδρομή στην ιδιαίτερη ιστορία του νησιού αλλά και στις βασικές χρονικές τομές της. Διερευνάται στη συνέχεια η ιστορία και ο τρόπος διάρθρωσης των εξεταζόμενων οικισμών. Αναλύονται επιπλέον οι κοινόχρηστες κατασκευές (δρόμοι, γεφύρια, διαβατικά) αλλά και οι ειδικής χρήσεως κατασκευές (νερόμυλοι, ανεμόμυλοι, ελαιοτριβεία, πλυσταριά, πατητήρια κ.α.) στο σύνολο αυτών των οικισμών. Ειδικότερα οι τελευταίες συνδέονται άμεσα με τις παραγωγικές διαδικασίες του αγροτικού βίου. Στη συνέχεια μέσα από την επιτόπου έρευνα και την αποτύπωση αυθεντικών σωζόμενων δειγμάτων της τοπικής ανώνυμης αρχιτεκτονικής έγινε τυπολόγηση της κατοικίας. Το τελευταίο κεφάλαιο περιέχει την επιμέρους κατασκευαστική ανάλυση της κατοικίας. Έτσι συμπερασματικά καταλήγουμε στο πώς μεταφράστηκαν από τους τοπικούς μάστορες οι διάφορες κατά καιρούς επιρροές, ποιά στοιχεία και πώς..].