Τρεις ανακτημένες διαδρομές : από το σπίτι μου, στην πόλη.. - Σερέτη, Μαρία
[Πριν από τα σπίτια μας, τα κτήρια και τις πόλεις μας, υπάρχει ένα πρωταρχικό ερώτημα που περιμένει ν' απαντηθεί. Οι έννοιες της κατοίκησης και του «κατοικείν» συνδέονται καταρχάς με τη βάση της ύπαρξής μας, και τον τρόπο που επιλέγουμε να υπάρχουμε ως άτομα. Με αυτό το σκεπτικό, στην εργασία αυτή αναπτύσσονται οι παρατηρήσεις της γράφουσας πάνω σε καθημερινά ζητήματα κατοίκησης, με στόχο την ανάκτηση του «υποσυνήθους» και την κατανόηση του προσωπικού (και συλλογικού) βιώματος. Το τεύχος αποτελείται από τρία κεφάλαια-στάσεις, που ορίζουν και τις τρεις κλίμακες εντός των οποίων κινούμαστε καθημερινά, το σπίτι (ιδιωτικός χώρος), την πόλη (δημόσιος χώρος), και την εθνική οδό (υπερτοπική κλίμακα). Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με μια προσωπική καταγραφή μιας διαδρομής εντός της επιλεγμένης κλίμακας και τελειώνει με μερικά από τα ερωτήματα που εγείρονται μέσα από την παρατήρηση. Ο τίτλος της εργασίας προέκυψε από την παράφραση του διηγήματος του γάλλου συγγραφέα Georges Perec, «Τρεις ανακτημένες κάμαρες» (Trois chambres retrouvees), ο οποίος συνέβαλε με τον τρόπο του και στο πνεύμα της δουλειάς.]