Αειφόρος ανάπτυξη : στοιχεία εξέλιξης βιοκλιματικού σχεδιασμού - Μαρκιανάκη, Χρυσαλίς
[Σήμερα , όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες εντάσσουν στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις αρχιτεκτονικές τους κατασκευές, ενώ σχεδόν όλες οι χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσίες ώστε να εφαρμόζεται ο ενεργειακός σχεδιασμός στον κατασκευαστικό τομέα. Οι λόγοι είναι τόσο οικονομικοί όσο και οικολογικοί. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασε άμεσα τη δημόσια αντίληψη για το περιβάλλον είναι η Βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, με τη σημαντική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, τη μαζική παραγωγή αγαθών και τη σημαντική κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία. Από τότε, επεκράτησε η πεποίθηση ότι η φύση είναι αστείρευτη πηγή κοιτασμάτων, ενέργειας και φυσικών πόρων. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ,όμως, που αναπτύχθηκαν μετά από αυτή την επανάσταση οδήγησαν στην άναρχη ανάπτυξη των κτιριακών δομών στα αστικά κέντρα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του περιβάλλοντος διαβίωσης. Έτσι έρχεται η δεκαετία του '70 όπου εμφανίστηκε επίσημα ο όρος ενεργειακός σχεδιασμός. Βέβαια οι λόγοι που οι επιστήμονες..].