Η φύση στην αρχιτεκτονική-η αρχιτεκτονική στη φύση - Βαγιονάκης, Μάνος
[Στην παρούσα έρευνα επιχειρούμε να προσεγγίσουμε την αλληλεπίδραση του φυσικού στοιχείου με το δομημένο περιβάλλον, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου και βιώσιμου αρχιτεκτονικού αποτελέσματος. Έτσι, διακρίνουμε δύο βασικούς άξονες αναφοράς: αφενός το τοπίο, τη φύση και τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση ποιοτικών και αισθητηριακών αξιών στη ζωή του ανθρώπου και, αφετέρου, τη συμβολή των παραπάνω στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική λειτουργία των κτιρίων. Τέλος, η πεποίθησή μας πως, η άντληση γνώσης και εμπειρίας από τις παραδοσιακές και φυσικές δομές, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας βιώσιμης αρχιτεκτονικής, επισφραγίζεται από την παράθεση δύο χαρακτηριστικών παραδειγμάτων της παραδοσιακής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής.]