Τα λατομεία της Αττικής - Λιαμέτη, Δήμητρα
[Αντικείμενο της έρευνάς μας είναι η μελέτη της λατομικής δραστηριότητας στην Αττική, η επίδραση των λατομείων στο φυσικό τοπίο, η σχέση τους με τον αστικό ιστό και ο βαθμός που μπορούν να συμβάλουν με την αποκατάστασή τους στη βιωσιμότητα της πόλης. Αναζητούμε τα ίχνη αυτής της σχέσης ιστορικά, με αφετηρία την αμφίδρομη σχέση οικοδομικής και λατομικής δραστηριότητας, καταγράφουμε την υπάρχουσα κατάσταση των λατομείων στην Αττική και την παρουσιάζουμε από διάφορες οπτικές γωνίες. Για μια πιο ολοκληρωμένη θεώρηση του θέματος μας απασχόλησαν επίσης τα προβλήματα που προκαλεί η λατομική δραστηριότητα, ο τρόπος με τον οποίο αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν, αλλά και ο βαθμός αποκατάστασης των λατομείων της Αττικής. Τέλος, δίνουμε έμφαση στην περίπτωση του πρώην λατομείου Εργάνης, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκατεστημένου λατομικού χώρου, όπου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν αναλυτικότερα οι αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των μεθόδων αποκατάστασης.]