Κοινωνικο-χωρικός μετασχηματισμός του αστικού δημόσιου χώρου στην Αλβανία : παραδείγματα από την πόλη των Αγίων Σαράντα - Οικονομίδη, Ίλντα
[Με το πέρασμα του χρόνου, οι πόλεις μεταλλάσσονται και διευρύνονται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πρακτικές της ανθρώπινης δράσης. Ο αστικός δημόσιος χώρος, ως βασικό στοιχείο συγκρότησης μιας πόλης και ως χώρος που χρησιμοποιείται από το κοινό και αναφέρεται σε αυτό, είναι μεταβλητός στις νέες αλλαγές. Ο μετασχηματισμός του δημόσιου χώρου δεν συνδέεται μόνο με την χωρική του παράμετρο αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν και τον αντιλαμβάνονται. Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που υφίσταται σε κάθε κοινωνία καθορίζει τα πρότυπα χρήσης του δημόσιου χώρου. Τα διεθνή δίκτυα κινητικότητας, επικοινωνίας και συναλλαγών έχουν ωθήσει στην δημιουργία ενός πνεύματος ομογενοποίησης των συμπεριφορών απέναντι στην δημόσια σφαίρα. Οι σχέσεις όμως που αναπτύσσονται μεταξύ ξένων επιρροών και τοπικής κουλτούρας συγκροτούν και διαμορφώνουν ένα νέο προφίλ ζωής το οποίο αποτυπώνεται αντίστοιχα και στον χώρο. Οι νέες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη στα τέλη του 20ού αιώνα με την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων επηρέασαν..].