Διαβα-ζώντας την Λισσαβώνα - Κλουβιδάκη, Μαριλένα
[Δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι πόλεις αποτελούν δημιουργήματα των ανθρώπων και άρχισαν να αποκτούν υπόσταση από τα αρχαία ήδη χρόνια. Η τάση των ανθρώπων να συγκεντρώνονται και να οργανώνονται σε μεγάλες ομάδες, υποδηλώνει την ανάγκη τους να εμπλέκονται και να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις ως σύνολα και όχι ως μεμονωμένα άτομα. Ο Italo Calvino στο βιβλίο του "Αόρατες πόλεις", χαρακτηρίζει τις πόλεις ως ένα σύνολο πραγμάτων, απομνημονεύσεων, επιθυμιών, σημείων μιας γλώσσας. Eπισημαίνει ότι οι πόλεις θεωρούνται τόποι ανταλλαγών, όπως εξηγούν όλα τα βιβλία της ιστορίας και της οικονομίας? ανταλλαγές, που δεν περιορίζονται μόνο στις ανταλλαγές εμπορευμάτων, αλλά και στις ανταλλαγές λέξεων, πόθων, αναμνήσεων?. Έτσι, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις πόλεις ως χωρικές ενότητες, δοχεία αυτών των καταστάσεων-ανταλλαγών, που είναι απόρροια της συνδιαλλαγής και του συνδυασμού ποικίλων στοιχείων του χώρου στοιχεία που γίνονται αντιληπτά από τον κάτοικο-ταξιδιώτη-περιπατητή, κατά τη χρονική περίοδο που περιπλανάται στο αστικό περιβάλλον. Όμως, ποιά..].