Χίος : η μαστιχοπαραγωγός αποικία των Γενοβέζων στο Αιγαίο - Μπαχά, Σμαραγδή
[Περιπλανώμενος κανείς στον τόπο του συναντά στοιχεία από το παρελθόν. Έτσι κι εμείς, μεγαλώνοντας στη Χίο, συναντούσαμε μέρη και μνημεία που μας τραβούσαν το ενδιαφέρον. Ψάχνοντας γι' αυτά, ανακαλύψαμε ότι τα περισσότερα σχετίζονται με την παρουσία των Γενουατών, που για 250 περίπου χρόνια κυριάρχησαν στο νησί μας. Η γενουατική κατάκτηση όμως και ό,τι άφησε αυτή πίσω της, είναι κομμάτια της ιστορίας άγνωστα και μακρινά στον μέσο κάτοικο ή τον επισκέπτη. Αυτά, λοιπόν, θελήσαμε να μελετήσουμε και να αναδείξουμε, κοιτώντας τα με μια αρχιτεκτονική ματιά, όχι αποκλειστικά προσηλωμένη στο δομημένο περιβάλλον, αλλά σε συσχετισμό με το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν. Οι Γενουάτες από την αρχή διεκδικούν τη Χίο γνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της και την αντιμετωπίζουν με την αντίστοιχη προσοχή. Δεν περιορίζονται στη δημιουργία μιας εμπορικής βάσης-σταθμού, προχωρούν πέρα από την κατοχή του λιμανιού και της πόλης και ασχολούνται με ολόκληρο το νησί, οργανώνοντάς το σε πυρήνες με διαφορετική λειτουργία, ενταγμένους σε ένα ενιαίο, κλειστό παραγωγικό-αμυντικό σύστημα.]