Χώροι μουσικής : βασικές αρχές ακουστικού σχεδιασμού - Κρικελής, Σώζων
[Το περιεχόμενο της παρούσας διάλεξης, αναφέρεται στην ακουστική, δηλαδή τη φυσική του ήχου, από τη σκοπιά του αρχιτέκτονα μηχανικού που θα κληθεί να σχεδιάσει και να αναλύσει τέτοιους χώρους. Επιχειρείται να αποσαφηνιστούν οι βασικές γνώσεις και αρχές του ακουστικού σχεδιασμού, απαλλαγμένες, κατά το δυνατόν, από πολύπλοκες έννοιες της φυσικής και των μαθηματικών. Γίνεται προσπάθεια να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις που χρειάζεται να γνωρίζει ένας αρχιτέκτονας προτού ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού ενός χώρου που προορίζεται να φιλοξενήσει μουσική. Φυσικά, η ακουστική προσέγγιση στο σχεδιασμό, δεν αφορά μόνο αίθουσες μουσικής. Υπάρχει πληθώρα χώρων που προαπαιτούν ακουστικό σχεδιασμό, όπως θέατρα, αμφιθέατρα, εκκλησίες, γήπεδα, στούντιο ηχογραφήσεων κλπ. Όμως για λόγους έκτασης της εργασίας και προσωπικής απόφασης και επιλογής, θα αναπτυχθούν μόνο τα θέματα που αφορούν χώρους για μουσική. Έτσι, στα πρώτα τρία κεφάλαια, περιγράφονται οι φυσικές ιδιότητες του ήχου, τα φαινόμενα που αφορούν την ακουστική καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται..]