Μεταξουργείο- Γκάζι-Κεραμεικός : τρεις περιοχές ή μία; : ιστορία των περιοχών Μεταξουργείου, Γκαζοχωρίου, Κεραμεικού και προτάσεις για πολεοδομική, κοινωνική και πολιτιστική ενοποίησή τους - Σκαρούλη, Ρομίνα Νίνα
[Οι περιοχές Μεταξουργείου, Γκαζοχωρίου και Κεραμεικού χαρακτηρίζονται σήμερα από έντονη πολυπλοκότητα και διαρκείς μεταβολές, που πολλές φορές δυσκολεύουν την ανάγνωση και την κατανόησή τους. Μέχρι τώρα παρόλη την κοινή τους ιστορική πορεία και τα κοινά τους μορφολογικά στοιχεία όσον αφορά τον κτιριακό τους πλούτο, παραμένουν πολεοδομικά, διοικητικά και ιστορικά ασύνδετες. Εξετάζοντας προσεκτικά τις τρεις αυτές γειτονιές, διακρίνονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορούν να δώσουν στον παρατηρητή μια διαφορετική "ματιά" για την ευρύτερη περιοχή και οδηγούν στο ερώτημα αν πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιοχές ή μία. Η συνολική και ενιαία αντιμετώπιση της ευρύτερης περιοχής που προτείνεται, θα την καταστήσει βιώσιμη στον κάτοικο και στον επισκέπτη, θα αναδείξει την ιστορικότητά της και θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντική σύνδεση με τις γειτονικές περιοχές σε μια προσπάθεια συνολικής ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας].