Μουσικοί τόποι : ανακτώντας το τοπίο - Αθανασόπουλος - Ρετσινάς, Ορέστης
[Ο Άγιος Λαυρέντης του Πηλίου κάθε καλοκαίρι για τρεις εβδομάδες υποδέχεται ένα σύνολο μουσικών και καλλιτεχνικών δράσεων, οι οποίες αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο στον δημόσιο χώρο και καταλαμβάνουν πλατείες, αυλές και κενούς χώρους του οικισμού. Δημιουργείται έτσι ένας πολιτιστικός σχηματισμός που επιχειρεί να δημιουργήσει τις βάσεις για την εδραίωση ενός θεσμού που θα ριζώσει στη συνείδηση του τόπου και θα συνεχίσει να τον ενισχύει σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο μιας ευρείας προσέγγισης της μουσικής γλώσσας ως του συνδετικού ιστού μιας πολυσυλλεκτικής κοινωνικής συνύπαρξης μας δίνεται η αφορμή να διερευνήσουμε την εγκατάσταση ενός πολυδιάστατου πολιτιστικού σχηματισμού σε έναν ήδη διαρθρωμένο τόπο. Σε αυτή τη κατεύθυνση αναδεικνύονται δύο διακριτά πεδία κατεύθυνσης της έρευνας τα οποία συνθέτουν και το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε το φεστιβάλ. Το πρώτο αφορά έναν τρόπο προσέγγισης ενός τόπου, που δεν έχει σήμερα κεντρική πολιτιστική σημασία. Εδώ ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το φεστιβάλ στην ανάπτυξη νέων.. χώρου.]