Μουσείο πόλης : η περίπτωση της Αθήνας - Ζιρώ, Ιάσων
[Η διπλωματική αυτή πραγματεύεται το ζήτημα της ιστορικής μνήμης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου ιστορικών πόλεων. Η μελέτη ξεκίνησε με αφορμή την Αθήνα. Με βασικό στόχο την δημιουργία ενός μουσείου πόλης , έγινε εκτενής βιβλιογραφική έρευνα στα θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και σε σύγχρονες μουσειολογικές θεωρίες. Μέσα από αυτή τη μελέτη προέκυψε ένα θεωρητικό μοντέλο περιγραφής της εκάστοτε πόλης με το ιστορικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο. Χρησιμοποιώντας την Αθήνα ως case study εφαρμόσαμε αυτό το μοντέλο σαν αναλυτικό αλλά και συνθετικό εργαλείο ώστε να καταλήξουμε στο σχεδιασμό του μουσείου της πόλης των Αθηνών. Η πρότασή μας , η οποία απορρέει από τα παραπάνω εργαλεία αλλά και την εκτενή βιβλιογραφική έρευνα γύρω από την ιστορία της Αθήνας και την ανάλυση της σύγχρονης εικόνας της, συνιστά ένα σύστημα από μικρές in situ κτηριακές παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης, με κύριες λειτουργίες την έκθεση και τις δράσεις κατοίκων. Το σύστημα συμπληρώνεται από ένα μεγαλύτερης.. Αθήνας.]